Fare for konkursras

Som en følge av Regjeringens skatteopplegg for 2008 står mange småkraftverk i fare for å gå konkurs. Årsaken er at disse kraftverkene har inngått langsikte fastprisavtaler. Grunnrenteskatten beregnes som kjent av spotpris uavhengig om det av hva slags prisavtale det enkelte kraftverk har.

Fastprisavtalene ligger gjerne i intervallet 16 – 20 øre/kWh. En spotpris på feks 40 øre/kWh (Bergen 20/11-07 kl 0900-1000) tilsier at grunnrenteskatten beregnes ut fra en kraftpris som er over dobbelt så høy som kraftverkets pris.

Dette er den dramatiske virkeligheten for mange kraftverk fra årsskiftet. Og konkursspøkelset vil ligge å lure i bakgrunnen.

Nå når regjeringen sier de skal undersøke konsekvensene av sitt eget forslag opp mot revidert nasjonalbudsjett i mai, så må de vurdere fastprisproblematikken.

Det må jo være tidenes paradoks at regjeringens "satsning" på ny fornybar energi, skal ende med konkurser for de eneste som produserer ny fornybar energi i et omfang som monner.