Hva skjedde i København?

Som de fleste nok har fått med seg kom det lite konkret eller juridisk bindende ut av klimakaoset i København. Det ble mye krangling om prosedyrer, og spesielt Saudi-Arabia og Kina var i sabotasjemodus. I siste liten ble en slags avtale, the Copenhagen Accord, forhandlet på bakrommet av ca. 25 land, med Obama løpende fra møte til møte. Dermed har ikke COP15 (konferansen) offisielt vedtatt avtalen, og det er opp til de forskjellige landene å signere eller ikke. Så langt har ca. 188 av 193 sagt de vil, mens i alle fall Bolivia, Cuba, Nicaragua, Sudan og Venezuela nekter.
Avtalen fremhever 2 graders-målet, men sier ingenting om hvor mye, og innen hvilket år de forskjellige landene skal redusere utslippene. Positive aspekter er at den legger mer ansvar på store land som Kina og India for at de skal redusere, og at i-land har lagt en del penger på bordet for klimatiltak i u-land. Utfordringen fremover blir med andre ord å konkretisere denne luftige avtalen som er full av hull, og kanskje greier man få til noe konkret i Mexico i november 2010.