Elsertifikatsviket får oppmerksomhet

Nationen hadde et stort oppslag om løftebruddet mot småkraftprodusenter som bygget mellom 2004 og 2009 sist lørdag. I saken fortalte Tor Arild Elstad om Knutfoss kraftverk, som eierne nå er tvunget til å selge. – Banken krever lånet innløst, sier Tor Arild Elstad til Nationen.- Vi har en gjeld på over 50 millioner kroner som vi ikke klarer å betjene nå som kraftprisene er så lave. Dermed har vi ikke noe annet valg enn å selge, sier Elstad.

Bakgrunnen er regjeringens løftebrudd fra slutten av 2009, da det viste seg at småkraftverk bygget mellom 1. januar 2004 og 7. september 2009 ikke fikk rett til elsertifikater, trass i tidligere lovnader. Det har ført til store problemer for en rekke kraftprodusenter som tok regjeringens ord for god fisk.

For sent for Knutfoss

Dette er en sak som Småkraftforeninga har kjempet for å få omgjort lenge, og før helgen leverte opposisjonen på Stortinget inn et såkalt Dokument 8-forslag, der de krever at de kraftverkene som falt utenfor nå blir innlemmet i elsertifikatsystemet. Det er bra, men for Knutfoss kraftverk i Grong er det for sent, forteller Elstad til Nationen.

– Det [opposisjonen gjør] er kjempebra, men for oss er det for seint. Løpet er rett og slett kjørt, sier Elstad.
– Det er et løftebrudd som er helt hinsides. Konsekvensen for oss er at vi per dato har tapt cirka 7,4 million kroner i inntekter.