Steensnæs bekrefter løftebrudd

Tidligere olje- og energiminister og Krf-nestor Einar Steensnæs bekrefter løftebruddet fra de rødgrønne som skaper store økonomiske problemer for et stort antall småkraftverk. Den betente sertifikatsaken skal opp i Stortinget om en drøy uke. Steensnæs kommer med sine uttalelser i et intervju med Bergens Tidend I en bredt anlagt sak i dag belyser avisen situasjonen for de 160-170 småkraftverkene bygd i perioden 2004-2009 som var lovet inntekter fra grønne sertifikater, men som ikke fikk det. Mange av disse sliter nå med uoverstigelige økonomiske problemer fordi regjeringen Stoltenberg ombestemte seg og likevel ikke ga dem grønne sertifikater.Steensnæs mener det er uforståelig at regjeringen nå ikke rydder opp.
– Alle som bygde ut småkraftverk etter 1. januar 2004 skulle komme med i ordningen, sier Steensnæs til Bergens Tidende som skriver at Bondevik-regjeringen som Steensnæs var en del av, ikke rakk å innføre systemet før de
gikk av etter valget høsten 2005.

– Men dette var ikke bare et løfte gitt av meg. Det ble gjentatt
av den rødgrønne regjeringen som overtok. Høsten 2009 ble det plutselig gjort om, og skulle bare gjelde småkraftverk som ble bygget etter 7. september det året,sier han.

– Dessverre virker det som regjeringen er låst i sitt standpunkt, og at saken er svært vanskelig å reversere, fortsetter han.

Den borgerlige opposisjonen på Stortinget har fremmet et såkalt Dokument 8-forslag hvor de tar til orde for at de aktuelle kraftverkene likevel skal få grønne sertifikater. Saken behandles i Stortinget 21. mai. For mange av de rammede selskapene kan utfallet bli et være eller ikke-være.