Stadig flere får økonomisk trøbbel

Stadig flere småkraftverk sliter nå tungt fordi de ikke fikk grønne sertifikater slik de var lovet fra regjeringen. NRK Rogaland forteller i dag historien om Gjedrem & Holmen Elverk på Bjerkreim som har økonomiske problemer på grunn av manglende sertfikatinntekter. – Kraftverket går bare så vidt rundt, og vi har investert nesten fem millioner i det, sier Stein Pettersen til NRK. Han leder styret i kraftverket hvor ti optimistiske eiere rustet opp anlegget i 2005 i tro på regjeringen. I dag er bildet et annet. Kraftverket er utestengt fra sertifikatordningen og med lave strømpriser er utsiktene langt fra gode.
–Vi føler oss rett og slett litt lur Vi har vel rundt fire og en halv million i lån, og tjener heller ingenting inn, sier Pettersen.

Han får støtte fra Høyres Siri Meling, første nestleder i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

– Jeg mener at denne gruppen har all mulig grunn til å føle at de har blitt latt i stikken, og det synes jeg er en uting. Det er mennesker som har investert sine sparepenger i dette, sier hun.

Stortinget behandler om en uke et forslag fra Høyre og de andre opposisjonspartiene om likevel å gi grønne sertifikater til de 160 til 170 verkene som var lovet dette før den rødgrønne regjeringen ombestemte seg.

Småkraftforeninga er tungt involvert i saken på vegne av kraftverkseierne som nå risikerer å gå konkurs eller å måtte selge livsverket.

Les hele NRK-saken på vedlagte lenke.