Eksperter går mot Borten Moe

Eksperter bekrefter til Nationen at elsertifikatordningen kan utvides med de 170-180 kraftverkene som var lovet sertfikater, men likevel ikke fikk av de rødgrønne. Olje- og energiminister Ola Borten Moe karakeriserte denne uken Småkraftforeninga som “lettvinte og populistiske” i sitt arbeid for de utestengte kraftverkene. Borten Moes utfall mot foreninga kom etter at et ekspertpanel i Småkraftnytt ga Senterpartiet terningkast to for småkraftpolitikken deres og da i særdeleshet sertfifikatpolitikken, Denne saken kan du lese her

Nationen ( se faksimile) har altså i dag snakket med to eksperter som begge mener det er mulig å finne løsninger som gjør det mulig å sikre sertifkatinntekter til kraftverkene hvorav mange nå sliter med svært dårlig økonomi på grunn av de lovede sertifikatinntektene som uteble. Statsråd Borten Moe er sterkt uenig i dette.

– En endring, eller justering som det heter i traktaten er vanskelig, men slett ikke umulig, sier advokat Catherine Banet hos Advokatfirmaet Simonsen, Vogt, Wiig. Sertifikatmarekdet er et norsk-svensk prosjekt og Banet presiserer at det kan bli vanskelig å få svenskene med på en endning.

Borten Moe har blant annet sagt at det vil være til stor skade for sertifikatmarkedet dersom småkraftverkene det er snakk om blri inkludert i ordninegn. Her får han motbør fra avdelingsdirektør Torstein Bye i Statistisk Sentralbyrå som mener noe slikt er lite trolig.

– Konsekvensene for sertifikatordningen er avhengig av om om en øker ambisjonsnivået tilsvarende eller ikke, sier han.

Ekspertenes uttalelser blir møtt med tilfredshet i Småkraftforeninga hvor styreleder Trond Ryslett i går hadde møte om saken med stortingsrepresentantene Siri Meling og Bjørn Lødemel fra Høyre som sammen med de andre borgerlige partiene har lovet å forsøke å finne en løsning for de utestengte kraftverkene dersom de vinner valget (bilde fra venstre: Meling, Ryslett og Lødemel). Lødemel bekrefter overfor Nationen at det er en moralsk plikt for han og Høyre å gjøre noe med saken som vekker sterke følelser blant de rammede utbyggerne.   

Hele saken kan leses i Nasjonen på papir i dag