Elbilforbruket i Norge: 84 GWh/år

Elbilene har fortsatt langt igjen før de slår noe særlig ut på det totale kraftforbruket i Norge. De ladbare bilene som ruller på norske veier har et samlet årforbruk tilsvarende åtte småkraftverk.

Stadig flere nordmenn skaffer seg elbil. Ved utgangen av mai var det mer enn 30.000 ladbare biler i Norge. Men antallet stiger kraftig.
Det ble registartet mer enn fire ganger så mange elbiler i løpet av årets første fem måneder i forhold til samme periode i fjor, forteller kommunikasjonsleder Petter Haugneland i Norsk Elbilforening.
Likevel utgjør «drivstofforbruket» fra de norske elbilene bare 84 GWh.
 
2 kWh på mila
– En gjennomsnittlig elbil har et forbruk på om lag 2.800 kWh i året, opplyser Haugneland.
Med en total strømpris (kraft, nettleie og avgifter) på 75 øre, utgjør det en kostand på 2.100 kroner i året, eller halvannen krone på mila.
Regnestykket er basert på et forbruk på 2 kWh/mil og en årlig kjørelengde på 14.000 kilometer.
 
100.000 elbiler i 2017
Tesla fører an på statistikken med 2.600 registrerte Model S så langt i år. Men Haugneland tror den vil få skarp konkurranse fra den nye e-Golfen fra Volkswagen.
 – Den nye Golfen kommer ikke til Norge før i sommer. Likevel har allerede 2.000 personer forhåndsbestilt bilen – uten å ha prøvekjørt den, forteller han.
Dersom overgangen fra fossilbiler til elbiler fortsetter som i dag regner Norsk Elbilforening med at antallet elbiler i Norge vil passere 100.000 i løpet av 2017.