Nei til bedre vannkraft-avskrivning

Det er ikke avskrivningsreglene som hindrer vannkraftutbygging, hevder Venstres nestleder Ola Elvestuen overfor Teknisk Ukeblad. Det avviser daglig leder Knut Olav Tveit i Småkraftforeninga, og peker på konkrete eksempler som viser det motsatte.

– Bedre avskrivningsregler vil gjøre at marginalt ulønnsomme vannkraftprosjekter blir lønnsomme, sier Tveit.
Han påpeker dessuten at det er vannkraftprosjekter som er nærmest realisering. Men Venstre vil – i likhet med Frp og Høyre – at grønne avskrivninger skal være forbehold vindkraftbransjen.
– Vannkraftverkene trenger strengt tatt ikke noen endring i avskrivningsreglene for å kunne bygge. Vannkraftutbygging innebærer langsiktige investeringer, og det er ikke avskrivningsreglene som hindrer utbygging, sier Elvestuen til Teknisk Ukeblad.
Det er Tveit dypt uenig i: – Vil man ha fart på fornybarutbyggingen i Norge og ta sin del av elsertifikatmarkedet, må endringene i avskrivningsreglene gjøres teknologinøytralt, understreker han overfor tidsskriftet.
Foreslår avskrivning på 40 prosent
Regjeringen har ikke tallfestet størrelsen på avskrivningene. Den vil vente med dette til våren, etter at saken har vært på høring. Elvestuen sier Venstre vi gå inn i budsjettforhandlingene med et ønske om avskrivninger på 40 prosent.
– Det er helt nødvendig å få en klargjøring nå. Da kan bransjen begynne å investere og planlegge på bakgrunn av endringene allerede nå, og ikke sitte og vente på arbeidet som skal gjøres i Finansdepartementet, sier Elvestuen til Teknisk Ukeblad.

– Kan gå helt galt
Tveit advarer vindkraftutbyggerne om å ta noe for gitt og begynne å investere allerede nå – før ting er endelig på plass.
– Investerer de på dette grunnlaget, kan det gå helt galt, sier han.
Akkurat det har mange småkraftutbyggere smertelig fått erfare – i etter at de tok statsråd og statssekretær på ordet da de lovet elsertifikater i et marked som ennå ikke var etablert, for så å ikke følge opp.
Tveit påpeker dessuten at ordningen med grønne avskrivningene må godkjennes av Eftas overvåkingsorgan Esa, hvor det er kjent at det finnes interessenter som vil protestere.

Les også: Vil ha grønne avskrivinger på kraftverk (7/8-2014)