Måtte selge Sværen Kraft

Uten elsertifikater ble motbakken altfor bratt for de seks grunneierne i Balestrand, som bygde Sværen kraftverk. Nå er småkraftverket solgt til Sogn og Fjordane Energi (SFE).

– Det er bittert at vi må la anlegget fare. Hadde vi fått elsertifikater hadde vi ikke vært nødt til å selge, sier styreleder Vidar Skåden i Sværen Kraft.
Kraftverket som har en installert effekt på 3 MW og en årsproduksjon på 10 GWh ble bygd i 2010. Men eierne fikk likevel ikke elsertifikater, fordi det ble utført kraftrelatert arbeid i elva før skjæringsdatoen den 7. september 2009.
– Vi ble nektet elsertifikater som følge av etablering av utløpskanal gjennom plastring og under tilkomstvei i samband med utbedringsarbeid av elveleiet, etter en naturskade. NVE tolket dette som en forberedende oppstart til byggingen av småkraftverket, og det ble dermed bruk som grunnlag for oppstartstidspunkt. Klagen vår ble ikke tatt til følge, til tross for at vi faktisk startet opp med bygging av anlegget etter 7. september – noe som ville gitt oss sertifikater, forteller Skåden til Småkraftforeninga.
 
Timeglasset fullt
Grunneierne hadde i det lengste håpet på at myndighetene ville ta de utestengte småkraftverkene inn i elsertifikatvarmen. Men nå har de ikke mulighet til å vente lenger.
– Vi har drøyd dette langt inn i den tolvte timen, i håp om at det skulle komme en løsning med den nye regjeringen. Nå måtte vi bare innse at det var slutt, sier Skåden.
Likevel understreker han at det har vært en positiv opplevelse – helt ifra planfasen – både å bygge og gjennomføre et slikt prosjekt.
– Jeg føler vi har gjort det beste vi kunne ut fra den kunnskapen vi hadde. Det har vært ting utenfor vår kontroll som gjorde at vi måtte gi oss, sier han.
 
Fikk beste kjøper
Når det gikk som det gikk, mener grunneierne de har funnet den beste kjøperen.
– Når det først måtte bli salg, så sitter vi igjen med en komfortabel følelse ved at det er SFE som er kjøperen. Vi har fått inn en ny eier med lokal tilhørighet og kraftverket vil bli drevet videre av folk vi kjenner, sier Skåden.
SFE som overtar kraftverket fra og med 1. desember, skal leie fallrettene i 60 år. SFEs produksjonsdirektør Ola Lingaas, er fornøyd med tilveksten i kraftporteføljen.
– Med kjøpet av Sværen Kraft får SFE tilgang til et nytt og solid kraftverk, som vil gi en ytterligere økning av vannkraftproduksjon vår i Sogn og Fjordane, sier han.

Krafthuset Melbye har vært megler i prosessen. DLA Piper har vært juridisk rådgiver for Sværen Kraft, mens Wiersholm har bistått SFE.