Hydrogen-SUV til en halv million

Hyundai ix35 Fuel Cell, en elektrisk SUV med hydrogen som drivstoff, koster fra i dag 499.900 kroner i Norge. Men foreløpig er det bare fyllestasjoner i Oslo og Akershus.

Hydrogen er i ferd med å seile opp som fremtidens fornybare drivstoffløsningen for transportsektoren. Dette kan også være med åpne muligheter for lokal produksjon av hydrogen ved norske småkraftverk.
Flere store bilmerker er på trappene med hydrogenbiler. Hyundai er først ut med en kommersiell lansering av sin nye nullutslippsmodell i Norge. 
– Vi skal være en pådriver i dette markedet. Så snart vi får flere hydrogenstasjoner vil det bli et økende marked for denne typen elektriske biler. Hyundais modell er nå den mest prisgunstige på det europeiske markedet, og vi kan levere biler i dag, sier Hyundai-sjef Thomas Rosvold.
Får etableringshjelp
Hyundai ix35 Fuel Cell har en rekkevidde på opp til 600 km og har kun ren vanndamp som utslipp. Å fylle opp tanken tar kun noen få minutter.
Den hydrogendrevne bilen produser strøm til sin elektriske motor, med hydrogen som drivstoff, mens man kjører. Dette i motsetning til en batterielektrisk bil som bringer med seg strømmen i batterier. 
Hyundai får frahjelp av Akershus fylkeskommune, som har engasjert seg for å legge til rette for etablering av fyllestasjoner for hydrogenbiler. 

Vil kopiere elbilsuksessen
Akershus fylkeskommune signerte onsdag 25. februar en intensjonsavtale med Gyeonggi-provinsen i Korea, hvor Hyundais hydrogendrevne biler produseres. Partene vil samarbeide om hydrogenteknologi i transportsektoren.
– Vi skal bidra til å bygge ut flere hydrogenstasjoner slik at det skal komme stadig flere hydrogenbiler. Hyundai lanserer sin hydrogenbil i markedet nå, og Honda, Toyota og Mercedes kommer med hydrogenbiler de nærmeste årene. Vi skal bidra til at hydrogenbiler får en tilsvarende utvikling som elbiler, sier fylkesordfører i Akershus, Anette Solli.
Det er allerede etablert hydrogenstasjoner på Lillestrøm, Økern, Gaustad, Drammen og Porsgrunn. Ruter har fem hydrogenbusser i drift. Akershus Energipark på Lillestrøm er internasjonalt ledende innen hydrogenforskning, og er et testsenter for hydrogenteknologi.