Utflukt til ur-kraftverk

Etter NVE-dagen tirsdag 17. mars inviterer Småkraftforeninga på båttur til Norges tredje eldste kraftverk, på Devoldfabrikken.

En kort båttur tar deltakerne over fjorden fra Ålesund til Langevåg, der det blir omvisning på kraftverket og industrimuseet, med påfølgende koldtbord og underholdning.
Devolds historie går tilbake til 1853 da Ole Andreas Devold startet egen tekstilfabrikk i Ålesund. Han skjønte tidlig at nytenking var viktig for at bedriften skulle lykkes. I 1868 flyttet han produksjonen til Langevåg, der alt lå til rette for å starte egen strømproduksjon.

Leverte strøm i 1883
Så vidt man vet, var det kun to kraftverk i drift da Devold i 1883 startet sin første vannturbin i Langevåg. Turbinen hadde 70 hestekrefter og likestrømsgenerator som leverte strøm til lys i veveriet, bare fire år etter at glødelampen var oppfunnet av Thomas Alva Edison.
I 1887 ble kraftstasjonen flyttet fra hovedbygget til bygningen der den er i dag. Den første turbinen ble erstattet av to nye turbiner på 120 og 35 hestekrefter.
Drøye 25 år senere, i 1913 ble turbinene byttet ut med to nye turbiner på 120 og 40 hestekrefter med vekselstrømgeneratorer. Etter dette gikk hele fabrikken, unntatt veveriet, på vekselstrøm.

Utvidet og modernisert
I 1915 startet arbeidet starter på «Molvers-anlegget» med bytting av damanlegg og legging av 2280 meter med turbinrør som hadde en diameter på 300 mm. Fallhøyden var på 450 meter. Våren 1917 stod anlegget klar til drift med en ny Pelton høytrykksturbin med vekselstrømsgenerator på 500 kVA. Det er den samme turbinen som står i dag.
Etter brannen i 1950 ble turbinen modernisert med nye skovler og nålventil i rustfritt stål. Akslingen ble forsterket og fikk en grovere dimensjon. Det ble satt inn en ny generator på 600 kVA.  Rørgaten ble forlenget helt frem til Vassetvannet.
Etter ombyggingen og moderniseringen av Langevågsanlegget var kapasiteten på kraftstasjonen så stor at hele bedriften i perioder kunne drives med egen strøm.
 
Se programmet for NVE-dagen.