Svenske atomkraftverk stenger for godt

Kjernekraftverkene Oskarshamn 1 (500 MW) og 2 (630 MW) har gjort sitt. De ser ikke ut til å bli satt i produksjon igjen, melder svenske Ny Teknik.

Det ligger an til at majoritetseieren Eon vil presse igjennom et vedtak om at de to eldste Oskarshamnverkene stenges ned, i en ekstraordinær generalforsamling som eierselskapet til Oskarshamns kärnkraftverk har tillyst 14. oktober.
Oskarshamn 1 har stått avstengt for vedlikehold siden august, mens Oskarshamn 2 ble tatt ut av drift sommeren 2013.
Vattenfall meldte tidligere i år at de to kjernekraftverkene Ringhals 1 (860 MW) og Ringhals 2 (870 MW) vil bli stengt ned senest i 2020, som er fem år tidligere enn opprinnelig planlagt.
 
Taper milliardinvestering
Oskarshamn 2 er de to siste årene blitt påkostet åtte milliarder svenske kroner i et omfattende moderniseringsprogram, som skulle øke effekten med bortimot 30 prosent til over 800 MW.
– Denne investeringsbeslutningen ble tatt i 2006. Da så både markedsutsiktene og det politiske landskapet helt annerledes ut enn i dag, forklarer Eons pressetalskvinne Louise Gudmundsson, overfor Ny Teknik.
I 2006 lå markedsprisen for svensk kraft på godt over 40 øre/kWh. Terminprisen for 2016 nå har falt ned mot 20 øre/kWh. Oskarshamnsverkene hadde en produksjonskostnad på over 40 øre/kWh, både i 2013 og 2014.
 
Rammet av straffeskatt
I tillegg til lav kraftpris, har også den statlige effektskatten bidratt til en forsert nedstenging av de fire svenske atomreaktorene.
Effektskatten, som også omtales som «straffeskatten på kjernekraft,» har gått hardt ut over økonomien i kjernekraftverkene. Oskarshamnsverkene alene har siden årtusensskiftet betalt 25 milliarder kroner i effektsaktt.

Sverige har tidligere stengt ned to kjernekraftverk. Barsebäck 1 ble stanset i november 1999, I mai 2005 var det også kroken på døra for Barsebäck 2.