Turbinen du slenger uti hvor som helst

Hva med et kraftverk du kan slenge ut i elven hvor som helst? Gründerne i Norrønt AS mener de kan levere nettopp det. Pisen er milevis unna det vannkraftverk bygges for i dag. men Sindre Zeiner-Gundersen i Norrønt AS i Røyken i Buskerud mener han kan levere. Grunninstallasjonen koster fra 400.000 kroner og oppover. 

–  tillegg kommer et kraftsystem med likeretter, inverter, monitorering og evt batteriløsning for de som ønsker det. Turbinen kan levere kraft til både off-grid og on grid applikasjoner. Vi har allerede vært i dialog med NVE og fått bekreftet at denne turbinen ikke trenger konsesjon siden den er portabel og ikke er en permanent installasjon, sier Zeiner-Gundersen som har en doktorgrad i anvendt fysikk. 

Småkraftforeinga har vært i kontakt med med NVE som bekrefter at dette er en type installasjon som i utgangspunktet vanligvis ikke trenger konsesjon.

– Det tregns normalt ikke konsesjon for denne typen turbiner i Norge da det ikke er en permanent installasjon. Når det kommer til gyteplasser for fisk så ønsker man nok at de holdes unna gytekulper. Enkeltvis så vil nok kommunene ha noen innspill eller hvertfall ønske om å vite hvor turbinene ligger utplassert, sier Rune Flatby i NVE. 

Så spør det om det er noe en hver småkrafteiere kan ha liggende nedstrøms verket? Konstruktøren ser for seg et vell av bruksområder: 

  • Private
  • Flyktningeleire
  • Nødhjelps- og utviklingsprosjekter
  • Bønder
  • Øysamfunn
  • Militære
  • Fiskeindustri

Småkraftnytt vil ha en fyldig dekning av dette i neste utgave.

– Det er veldig spennende med folk som tenker ut av boksen rundt kraftproduksjon hvor aktørene som oftest holder seg til velprøvde løsninger. Så dette må vi se litt nærmere på, sier daglig leder Knut Olav Tveit i Småkraftforeninga.