3 TWh småkraft på lager

NVE godkjenner fornybarprosjekter på løpende bånd, men prosjektreserven som ikke bygges er nå på formidable 17 TWh hvorav 3 TWh småkraft. Halvårsoversikten fra NVE viser med all tydelighet at småkraftutbyggere og andre sliter med å få lønnsomhet i prosjektene sine slik at mange planer aldri kommer ut av skrivebordsskuffen. Samtidig godkjente myndighetene bare i 2. kvartal hele 1,3 TWh ny kraftproduksjon.

– Selv om det er en del prosjekter under bygging er det er et paradoks at vi på den ene siden har så mange godkjente prosjketer og på den annen side at så mange av dem aldri blir noe av. En del skyldes lave kraftrpiser, men også manglende netttilgang og tyngende konsesjonkrav må ta sin del av skylden, sier daglig leder i Småkraftforeninga Knut Olav Tveit.  

Halvårsrapporten ”Ny kraft: Endelige tillatelser og utbygging” fra NVE er interessant lesning. Du kan lese den i sin helhet her.