Kristian er klar for årets høydepunkt

Elmek-leverandøren ANDRITZ er igjen klar for Småkraftdagane. – Det er for meg høydepunktet i året da vi møter hele bransjen under samme tak, sier Kristian Glemmestad

Han er Business Unit Manager for Compact Hydro i ANDRITZ HYDRO AS. Sammen med resten av Andritz-gjengen stiller han i Stavanger for å dleta i det årlige bransjetreffet.
 
Hvorfor deltar du på “Småkraftdagane” ? 
– Det er for meg høydepunktet i året da vi møter hele bransjen under samme tak.
Det er hyggelig å kunne møte både kunder, konsulenter og konkurrenter for en prat og 
dele erfaringer andre har gjort i løpet av året både på godt og vondt, så er det alltid noen gode historier å høre, sier Glemmestad. 
 
Hvor mange år har du vært med? Er det noen år du husker spesielt godt ?
– På Småkraftdagane har jeg kun vært med i 6 år selv om jeg har vært i vannkraftbransjen lenger, 
men etter jeg ble med første gang har jeg med glede stilt opp hvert år. Det jeg husker mest er nok det engasjementet og diskusjonene på Småkraftdagane som gjaldt lovnaden om grønne sertifikat for de utbyggerne som ikke kom med i første runde når ordningen kom. Solidariteten med de som ikke kom med fra hele foreninga og stå på viljen vitner om en fungerende forening som satte som mål og få det til.
Og det gjorde de!
 
Hvordan tror du utviklingen i småkraften blir de kommende årene ? 

– Jeg håper at våre politikere ser mer på verdien som fornybar vannkraft utgjør og legger mer til rette for dette. Det er fortsatt 400 konsesjoner på grønn kraft som ikke er benyttet og det sier seg selv at brorparten av disse ikke vil bli utbygd med dagens framtidsutsikter på strømpris, sertifikat og skatteregime. Det som kan løfte dette er øket tilretteleggelse for  hydrogenproduksjon og brukere samt utbygging av flere utenlandskabler for krafteksport.  Det er mange oppsider som kan endre markedet i løpet av kort tid hvis politikerne vil.
For ANDRITZ som utstyrsleverandør er det viktig at vi jobber kontinuerlig med kostnadsoptimalisering og standardisering slik at vi kan møte et marked som er ekstremt kostnadsfokusert uten at det skal forringe kvalitet og levetid på utstyret.
 
Hva slags produkt / tjenester leverer bedriften du representerer ?

– ANDRITZ Hydro leverer komplette elektromekaniske løsninger til både småkraft og storkraft, bare de siste 10 årene har vi levert turbiner og annet utstyr til mer enn 35 kraftverk under 10 MW i Norge.
Med våre 160 ansatte på Jevnaker i Oppland  innehar vi spisskompetanse på alle fagområdene for den elektromekanisk leveransen til små og store kraftverk. Våre Pelton turbiner blir produsert i Sveits og på generatorsiden har vi et godt samarbeid med mange gode leverandører. Ved en tidlig involvering i småkraftprosjektet kan ANDRITZ også optimalisere arrangement og turbinvalg for utbygger sammen med konsulent, avslutter Glemmestad. 

Program og påmelding til Småkraftdagane finner du her.