Bekk og Strøm i farta igjen

(03/12/2018) Energiselskapet Bekk og Strøm skal nå gjenoppbygge det det historiske kraftverket Boen Foss i Kristiansand, som ble totalødelagt av flommen i fjor. Det fremgår i en pressemelding.

Nylig ble det kjent at selskapet går inn i et småkraftprosjekt i Stardalen i Sogn og Fjordane. Nå kommer nyheten at de har overtatt det lokale signalprosjektet Boen Foss. Vi siterer fra pressemeldingen:

“Boen Foss ligger langs Tovdalselva, som renner ut i Topdalsfjorden og er den lengste frittløpende elven på Sørlandet. Kraftverket ble ødelagt av flommen i fjor, men nå skal snart det historiske kraftverket igjen produsere strøm. Når nye Boen Foss står ferdig vil det produsere 23,5 GWh, som vil dekke strømbehovet for 1 200 husstander.

Det er Bekk og Strøms finske forretningspartner, SV Vattenkraft AB, som har kjøpt det historiske kraftverket og Bekk og Strøm skal rehabilitere og drifte Boen Foss på vegne av det finske selskapet.

– Boen Foss passer godt inn i driftskonseptet til Bekk og Strøm både hva størrelse og geografisk beliggenhet angår, sier daglig leder i Bekk og Strøm Carl-Fredrik Lehland, som også trer inn som daglig leder i Boen Foss.

Bekk og Strøm, som spesialiserer seg på å drifte småkraftverk, eier og drifter fra før Lindåna Kraft på Evje, Skripelandsfossen Kraft i Froland, Holdalbekk Kraft i Vinje og Fosstveit Kraft i Tvedestrand samt en rekke småkraftverk rundt om i landet. Bekk og Strøm eier også 15 norske kraftverk sammen med SV Vattenkraft gjennom et av Norges eldste selskaper, Chr. Salvensen & Chr. Thams’s Communications Aktieselskab.

Etter planen skal byggearbeid starte tidlig 2019 og anlegget settes i drift våren 2020.

– Boenfossen har til alle tider vært knyttet til verdiskapning og vi er glade for å kunne bidra til at vannfallet kan fortsette å produsere grønn energi til regionen, sier Antti Vilkuna, daglig leder i SV Vattenkraft.

Selgerne av Boen Foss er brødrene Martin og Johan Olsen. Johan Olsen driver Boen Gård som blant annet arrangerer laksefiske i Tovdalselva, og er glad for en langsiktig, profesjonell og robust kjøper.

– Vi mener foreliggende konsesjon er balansert og ivaretar viktige forhold som vedrører Boenfossen og Tovdalsvassdraget, blant annet forhold rundt vandring av laks og smolt samt det visuelle utrykket i naturen, sier Johan Olsen som ønsker å frigjøre tid og kapital til å fokusere på andre prosjekter, herunder både ta vare på og videreutvikle Boen Gård som et kulturelt minne og et sted for gode naturopplevelser, overnatting og arrangementer.

Bekk og Strøm ble stiftet i 2006 og eier og drifter vannkraftverk i Norge. Selskapet spesialiserer seg på småkraft, og har eierskap i flere titalls kraftverk. SV Vattenkraft er hovedsakelig eid av et konsortium bestående av 16 regional finske kraftselskaper som fokuserer på investeringer i fornybar energi.”

Om det eksisterende kraftverket kraftverket står det følgende i Wikipedia:

Boen kraftverk (Boenfossen) er et vannkraftverk på Tveit i Kristiansand kommune i Vest-Agder. Kraftverket ligger på Boen bruk, nær Kjevik. Det er et elvekraftverk som utnytter et fall på 13 meter i Tovdalselva. Installert effekt er 1 MW. Årsproduksjon er 6 GWh. NVE har i 2014 gitt løyve til et nytt kraftverk som skal utnytte mer av vannet. Antatt årsproduksjon blir 23.5 GWh.

Bildetekst:  Boen kraftverk / Boenfossen slik det fremstår i dag. Foto: Peltonman / Wikimedia Commons.Småkraftforeninga
Rådhusgata 17, 0158 Oslo

E-post: post@smakraftforeninga.no
Telefon 99 08 08 78

Blog Blog Blog Blog