Leier ut fallet til finner

(19/05/2020) Et av den moderne småkraftens arkitektonisk flotteste verk er overtatt av finner. Grunneierne viderfører eierskapet som falleiere.

Det er Tryggestad Kraft med Litlebø kraftverk (bildet) i Stranda kommune i Mørge om Romsdal som skifter eiere. Det arkitekttegnede kraftverket på 22 GWh ble satt i drift i 2012 og var inntil overtakelsen 15. mai 2020 eid av grunneierne. Den norske småkraftspesialisten Bekk og Strøm skal drifte kraftverket, fremgår det av en pressemelding du kan lese her:

“Litlebø kraftverk har tre turbiner og får vannet sitt fra Nibbedalselva og Langedalselva ved Hellesylt i Stranda kommune, og er lokalisert der disse elvene møtes. Kraftstasjonen er tegnet av Slyngstad Aamlid Arkitekter og er bygget i tre og stein. Den har mange glassflater, og er et flott, naturtro signalbygg langs turistveien til Hellesylt og Geiranger.

Profesjonell ny eier
Finsk Kraft, eller på finsk Suomen Voima, eier en rekke kraftverk i Norden, og står for en årlig kraftproduksjon på 312 GWh. I tillegg har selskapet mer enn 300MW i prosjekter som er under bygging eller utvikling. Finsk Kraft har et sterkt fokus på grønn, fornybar energi.
– Tryggestad Kraft har et vakkert kraftverk som passer godt inn i vår portefølje, og vi er glade for å produsere grønn energi i denne regionen, sier Antti Vilkuna, daglig leder i Finsk Kraft.

Fra nord til sør

Carl Fredrik Lehland er administrerende direktør i Bekk og Strøm AS.

Bekk og Strøm, som spesialiserer seg på å drifte småkraftverk, skal drifte Litlebø Kraftverk på vegne av det finske selskapet. Fra før drifter Bekk og Strøm en rekke småkraftverk i Norge, både som det eier selv eller på vegne av andre.
– Vi drifter allerede småkraftverk fra Troms i nord til Kristiansand i sør, men dette er vår første tilstedeværelse på Sunnmøre. Litlebø kraftverk passer perfekt inn i vår driftsprofil, sier Carl-Fredrik Lehland, daglig leder i Bekk og Strøm.

En god avtale
De syv grunneierne som står bak kraftverket er godt fornøyd med avtalen.
– Vi har bevist at vi klarte dette på egenhånd, både når det gjelder utvikling og drift. Men det har også vært en krevende og utfordrende prosess med både oppturer og nedturer. Når vi nå selger er vi glade for at det kommer inn solide eiere og erfaren drift med riktig fokus, sier Jan Ove Tryggestad, styreleder i Tryggestad Kraft. Salget er meglet av Krafthuset AS.”

Om Finsk Kraft
Finsk Kraft AB eller på finsk Suomen Voima Oy har vært operative i det norske markedet i flere år gjennom eierskap i en rekke småkraftverk. Selskapet eies av 16 lokale og regionale energiselskap i Sør- og Vest-Finland og har et sterkt fokus på fornybar energi over hele Norden. Eiernes samlede energiomsetning er ca. 4,5 TWh.

Om Bekk og Strøm
Den Kristiansandbaserte Bekk og Strøm gruppen ble stiftet i 2006 og er Kraftverkseier og Kraftverksoperatør med fokus på ren, kortreist energi. Bekk og Strøm spesialiserer seg på småkraft, og opererer 22 småkraftverk i Norge.Småkraftforeninga
Rådhusgata 17, 0158 Oslo

E-post: post@smakraftforeninga.no
Telefon 99 08 08 78

Blog Blog Blog Blog