Fire norske stastråder hadde denne uken digitalt møte med EU-kommisjonen om EU’s Taksonomi – et system som skal styre inveseringer til grønn virksomhet. Blant temaene som ble diskutert var EUs Taksonomi. I et tidlig utkast var småkraft klassifisert som uønsket. Dette er nå borte fra teksten, men fortsatt stilles det svært strenge krav til vannkraft – i motsetning til for vindkraft og solenergi.
– Vi har uttrykt en bekymring for at vannkraften skal få mye strengere kriterier på seg enn det for eksempel investeringer i solceller eller vindkraft skal ha. Vi opplevde at det var vilje til å lytte på det vi kom med av innspill. Så ba vi også om å få et tilleggsmøte, en ekstra oppfølging, for å kunne gå mer inn i detaljene på hvorfor vi mener dette er for strengt og ikke vil være hensiktsmessig gitt de store investeringene vi vet vi er nødt til å foreta i mer fornybar energi og mulighet til å redusere fossile utslipp, sier olje- og energiminister Tina Bru (H) til Energi og Klima.
Hun sier også at Kommsjonen er åpne for et nytt møte om saken.
-Vi er glade for at Olje- og Energiminister Tina Bru tok opp den stemoderlige behandlingen vannkraften får i Taksonomien. Vi gir vår fulle støtte til arbeidet som strategisk viktig for Norge som fornybarnasjon. Kommer ikke dette på plass kan det få uante konsekvenser. Ikke bare vil nyinvesteringer i vannkraft bli uforholdsmessig dyrt. Det er eksempelvis også et åpent spørsmål hvordan industribedrifter som baserer seg på norsk vannkraft, vil bli klassifisert i Taksonomien, sier Knut Olav Tveit.
Taksonomien er generelt omstridt internt i EU slik at det endelige resultatet ikke er gitt.
-Småkraftforeninga jobber aktivt med denne saken, både her hjemme og gjennom får organisasjon i Brüssel, sier han.
Les hele saken om møtet med EU-kommisjonen på Energi og Klima