Lærte NHH-studentene om småkraft og bærekraft

(29/03/2021) På Norges Handelshøyskole lærer finansstudentene om hvordan småkraften tar hensyn til miljø og sosiale forhold når man investerer.

Finansdirektør i Småkraft AS, Erik Røysem Sterud, var nylig invitert til Norges Handelshøyskole (NHH) for å forelese i faget «Bærekraftige investeringer». Faget er en del av professor Torun Fretheims forelesninger om hvordan man i det moderne finansfaget må ta hensyn til miljø og sosiale forhold i sine investeringsanalyser.

Sterud forteller til Småkraftforeninga at dette var artig. Det er et voldsomt fokus på fornybar energi om dagen, men vel så mye hvordan man skal ta hensyn til forskjellige interesser og omkringliggende forhold når man bygger ut og investerer.

Bærekraft er i vinden

Bekkekvern på Kjerratmuseet, Ringerike. Boden har utnyttet eget vannfall i uminnelige tider. Foto: Wikimedia Commons.

«Ganske ofte når jeg forteller om hvordan finansbransjene har blitt veldig opptatt av bærekraftig finans, sirkulærøkonomi og «ESG», opplever jeg at grunneieren løfter litt oppgitt på skuldrene og tenker «Velkommen etter.» Når alt kommer til alt, har grunneiere gjort dette i hundrevis av år. Enten man lagde en oppgangssag i gårdselva på 1700- tallet, ei kvern på 1800- tallet eller et moderne småkraftverk, har dette utnyttelse av mindre vannfall vært samarbeidsprosjekter og generasjonsinvesteringer som skal skape langsiktige og bærekraftige verdier. Jeg tror ikke jeg kjenner noen grunneiere som ikke har brydd seg om hva slags eiendom de etterlater seg til sine etterkommere.»

Studentene ble forklart hvordan energimarkedet fungerer, hvordan småkraftbransjen samarbeider om å skape mye fornybar energi og hvordan man må ta hensyn til miljøforhold og andre omkringliggende hensyn når man skal investere i og bygge ut småkraftverk.

“Learning by doing”

Som en del av sin karakter i faget skal studentene nå gjøre en investeringsanalyse av Sigdestad småkraftverk i Ålfoten, hvor de også skal vurdere miljømessige og sosiale forhold i tillegg til normal lønnsomhet. Småkraft AS eier litt over 50% av dette selskapet, mens grunneierne eier resten.

«Det er jo utrolig morsomt at vår bransje er så langt fremme på disse områdene at de beste utdanningsinstitusjonene i landet bruker oss som eksempler til etterlevelse. Det skal vi som bransje være ganske stolte av», avslutter Sterud i samtale med Knut OIav tveit i Småkraftforeninga.

Bildet over: Erik Sterud er finansdirektør i Småkraft AS. Her fra en notering på Oslo Børs.Småkraftforeninga
Rådhusgata 17, 0158 Oslo

E-post: post@smakraftforeninga.no
Telefon 99 08 08 78

Blog Blog Blog Blog