Småkraftveteranene i Tinfos fokuserer nå på miljø i alt fra planlegging og bygging til drift og vedlikehold. I forbindelse med Vegusdal kraftverk AS (bildet over og fakta nedenfor) etablerte de en ny måte å følge opp miljø, samfunnsansvar og eierstyring på.
Da det nærmet seg slutten på de grønne sertifikatene var det mange som spådde småkraftbransjens død i Norge. Den spådommen har heldigvis blitt gjort til skamme. I Norge har Tinfos fortsatt småkrafteventyret med både prosjekter i egen regi og som EPC kontraktør for andre.
– I dag bygger vi Flateland kraftverk for Vegusdal Kraftverk AS for Cadre og Buvasselva kraftverk for Drangedal Energi AS, forteller Rune Mork, prosjektdirektør Norge i Tinfos.
– Og det er nettopp på Flateland vi har iverksatt en helt ny måling av utslipp og rapportering på ESG. Målet er å kunne stadfeste hvor bærekraftig et småkraftverk er sett over livsløpet.
Økende krav om rapportering
Det er mange som etterspør mer kunnskap om hvor bærekraftig småkraften egentlig er.
– Rapporteringskrav fra kunder blir stadig sterkere blant annet på grunn av EU taksonomi, men vi ser også at finansielle institusjoner i større grad krever mer informasjon for å tilby gode finansieringsordninger, sier Asgeir Drugli, bærekraftdirektør i Tinfos.
– På Flateland kraftverk er det kunden Vegusdal Kraftverk AS som har stilt krav om ESG rapportering. I tillegg stiller Statsforvalteren krav til miljøoppfølging, og en rekke vilkår i konsesjonen skal følges opp.
Det har vært flere tilfeller hvor kraftverk har fått bøter fra NVE pga. manglende oppfølging av ESG-vilkår i konsesjon. Å samle alle krav og vilkår i en egen ESG-oversikt har gjort det enklere for selskapet og prosjektleder å ha kontroll på at disse forholdene blir ivaretatt.
Hele verdikjeden.
For å få gode resultater mener Tinfos det er avgjørende å få alle involverte aktører i kraftverksutbyggingen med på laget og sikre gode metoder for innsamling av data. Ved å ta i bruk et helt nytt rapporteringssystem og opprette gode rutiner for innrapportering har selskapet kontinuerlig oversikt over klimagassutlipp og avvik. Avviksrapportering er godt innarbeidet i norsk byggebransje. Det nye her er at avvikene deles mellom det som går på miljø (E), sosiale forhold (S) og eierstyring (G).
– Det har vært og er fortsatt et veldig godt samarbeid både med Vegusdal Kraftverk AS, Tinfos Entreprenør AS og underentreprenørene våre, sier Asgeir Drugli.
– Vi har hatt fokus på ESG og rapporteringskrav allerede i kontraktsforhandlingene, noe vi ser har hatt positiv innvirkning på prosjektgjennomføringen.
Bærekraftsansvarlig Anette Brådland i Cadre bekrefter det gode samarbeidet.
-Det er viktig for Cadre AS å ha fokus på ESG og bærekraft i all kraftverksutbygging, og dette prosjektet har gitt oss mange gode erfaringer vi tar med oss videre.
Også maskinentreprenøren i prosjektet er fornøyd med den økte satsingen på ESG.
– Vi er opptatt av å forholde oss på en ansvarlig måte til alle miljø-, samfunns- og selskapsstyringsprinsipper som kan påvirke ringvirkningene av vår virksomhet. Ved å integrere disse i vår strategi skaper vi et positivt totalbidrag, vi oppnår bærekraftig vekst og vi unngår å håndtere negative virkninger som skulle kunne komme av vår virksomhet, forteller Christian Alseth, prosjektleder for Flage Maskin AS, som utfører tunnel- og andre grunnarbeid på Flateland kraftverk.
Med Notodden som springbrett
Det er i Notodden det startet helt tilbake i 1894 da Tinfos Papirfabrikker ble etablert. Det første kraftverket ble etablert kort tid etter, som et av verdens første. I dag er hele området fredet og på UNESCOS verdensarvliste. Kraftverkene på Notodden, Tinfos I fra 1955 og Tinfos II fra 1911, er et stabilt fundament for videre utvikling.
– Tinfos har en lang og stolt historie. Den bygger vi nå videre på, både i Norge og utlandet forteller administrerende direktør, Øyvind Frydenberg, i Tinfos.
Siden 2018 har selskapet utviklet småkraft i Indonesia og Vest-Balkan, og nå har de akkurat gjennomført kjøp av sitt første prosjekt i Nord-Makedonia.
– Det har vært en lang prosess og mye hardt arbeid som ligger bak vår første investeringsbeslutning på Vest-Balkan, sier Frydenberg.
– Vi planlegger med oppstart av anleggsarbeider til våren, så 2023 blir et veldig spennende år for oss.
ESG har vært et sentralt element i utlandet. Internasjonale aktører som IFC, EBRD og Norfund stiller krav til utredninger som omhandler ESG slik som ESIA (se faktaboks). Konkrete krav fra internasjonale aktører har bidratt til bedre risikoanalyser og -ledelse av identifiserte tiltak og bruk av oppfølgingsverktøy.
– Et av tiltakene vi har tatt med oss i Flateland-prosjektet er ESMP – et konkret verktøy som gjør at vi har bedre oversikt og kontroll på forhold som omhandler menneskene og samfunnet som blir påvirket av våre utbygginger, forklarer Asgeir Drugli.
– Vi i vannkraftbransjen liker å tro at Norge er best på bærekraftig utbygging av kraftverk, men ved å jobbe på tvers av markeder har vi oppdaget at fokuset på samfunnsansvar og eierstyring ofte har kommet lengre andre steder, avslutter han.
Fakta om Vegusdalprosjektet
Byggherre: Vegusdal kraftverk AS v/Cadre
Totalentreprenør: Tinfos Entreprenør AS
Installert effekt: 10 MW
Årlig produksjon: 49 GWh
Kraftverket:
Ferdigstilles: Sommer 2024
Ordforklaringer
ESG: Environmental, Social and Governance. (Miljø, samfunnsansvar og eierstyring.)
ESIA: Environmental and Social Impact Assessment.
ESMP: Environmental Social Managment Plan
IFC: International Finance Corporation
EBRD: European Bank for Reconstruction and Development