Nye kraftverk i drift: Travle måneder for Forte Vannkraft

Tidlig i mai var det offisiell åpning av Breivikelva Kraftverk i vakre Gildeskål i Nordland fylke. Anlegget som Forte Vannkraft har fått på plass her vil årlig produsere 10 GWh gjennom en 3,5 MW turbin, levert fra Kongsvinger-bedriften Spetals verk. Med dette feiret Forte Vannkraft sitt kraftverk nr. 20, men stopper ikke der: I juni ble det ytterligere to turer ut i Distrikts-Norge for å «klippe snorer».

5. juni åpnet de, sammen med lokale grunneiere, Tufteelva kraftverk i Røldal. 14 dager senere, 19. juni, bar det av sted til Veitastrond, lenger nord i Vestland, for å åpne Øvre Storelvi Kraftverk. Disse tre kraftverkene vil til sammen produsere omtrent 50 GWh, noe som tilsvarer strømforbruket til mer enn 3000 husstander.

Felles for alle prosjektene er det at Forte Vannkraft leier fallretter av grunneierne, som kan overta kraftverket etter at leietiden er over. Slikt privat hjemfall til grunneiere er bærebjelken i moderne vannkraft, og gir lokal forankring for bygging av fornybar energi.

«Dette styrker det private eierskapet til fallretter, som har vært lovfestet helt siden Magnus Lagabøtes tid, sier Rein Husebø, daglig leder i Forte Vannkraft»

Endelig i mål etter en lange prosesser

Bak disse festdagene ligger tre historier om store drømmer og hardt arbeid, tider med frustrasjon og usikkerhet og et møte med et tregt saksbehandlingsystem hos NVE. For Øvre Storelvi går historien helt tilbake til begynnelsen på 2000-tallet, da grunneierne rundt elva først samlet seg for å vurdere potensialet for vannkraft i elvene. Først i november 2018 fikk de, med Forte Vannkraft på laget,  endelig en godkjenning på søknaden slik at selve bygginga av kraftverket kunne starte opp.

Småkraft er den mest arealeffektive energien

Båndlegging av areal er et voksende problem, og en utfordring som må tas på alvor i fornybarbransjen. Småkraft har den fordelen at det – uten konkurranse – er den mest arealeffektive energiformen vi bygger i Norge. 1 Twh med ny energi legger beslag på mindre enn 1 kvadratkilometer areal. «Det er mindre enn 3% av arealbruken som vindkraft krever, og er noe av forklaringen på at det er stor lokal aksept for småkraft» skriver Forte Vannkraft selv i en pressemelding.

Forte Vannkraft har høy aktivitet med 15 kraftverk under bygging og 20 kraftverk i drift. Totalt vil dette gi ytterligere 600 GWh årlig med fornybar energi. For bransjen i sin helhet finnes det tall som sier at småkraft kan bidra med 8 TWh ny, konfliktfri energi i årene som kommer hvis politikerne våre vil. Proppen sitter hos NVE som nå i lang tid har satt av for lite ressurser til å saksbehandle konsesjonssøknader fra bransjen. Arbeidet for å få NVE til å prioritere mer ressurser til konsesjonsbehandling er en av sakene vi i Småkraftforeninga jobber mest med for tiden.

Vi gratulerer Forte Vannkraft og lokale grunneiere med et flott nytt kraftverk!