Det er viktig at de unge som står på terskelen inn i arbeidslivet får høre om småkraftnæringa, og mulighetene som finnes her. Og vi tar vår skjerv i arbeidet: Her er det styreleder, Lars Emil Berge, som besøker studenter på bachelor-programmet for Fornybar Energi på Høyskolen på Vestlandet, avd. Sogndal. Med seg på turen hadde han også Einar Sofienlund, som har langs fartstid fra ulike deler av småkraftbransjen.

Fokus på rekruttering og kamp om “kloke hoder”

«Hvordan rekruttere flere kloke hoder til fornybar energi?»

Dette var tittelen på én av de vel 200 energi-debattene som fant sted under Arendals-uka i august. Arrangementet – som var i regi av Energy Valley og Stem Agency Nordic – trakk godt med publikum, og syntes å treffe en liten nerve i fornybar-bransjen.

Problemstillingen er ikke ny: Ulike røster i miljøbevegelsen har f.eks. i mer enn ti år advart mot at oljenæringen – med skiftende regjeringers velsignelse – støvsuger det norske samfunnet for kloke hoder som kunne vært satt i arbeid for fornybar-sektoren. Og senest den 12. mars i år talte Brynhild Totland, kompetanserådgiver i Fornybar Norge, på en samling for Norges ingeniør- og teknologiorganisasjon (NITO), hvor hun advarte mot ingeniørmangel i bransjen:

«Norge har behov for ingeniører på alle områder og aller mest innenfor elektrisk kraft. Det ligger an til å bli en kamp om ressursene i årene som kommer», var budskapet hun leverte fra talerstolen.

Vi i Småkraftforeninga mener det er viktig at også vi i vår del av bransjen har fokus på fremtidig rekruttering til bransjen og er glade for å se at mange av våre største medlemmer er flinke på nettopp dette. Eksemplene er mange: Vi leser om Cadre som tar med seg skoleungdom på kraftverksbesøk og hos Forte Vannkraft møter vi sisteårsstudenter fra NMBU som er ute og prøver seg som praktikanter med lærerike og utfordrende oppdrag.

Første uka i september var vi selv ute og møtte ungdommen da vår styreleder, Lars Emil Berge, besøkte bachelorstudenter for fornybar energi på Høyskolen på Vestlandet (se bilde). Det ble en god prat bla. om hvordan man, rent praktisk, bygger et småkraftverk, hvordan det fungerer, hvilke utfordringer man kan støte på, og hvordan de kan løses. Med oss på turen hadde vi Einar Sofienlund, som har langs fartstid fra ulike deler av bransjen.

Småkraftnæringa kan gi fantastiske muligheter for unge som står på terskelen inn i arbeidslivet. Det er et budskap vi må fortsette å jobbe hardt med å formidle!