30. september lanserte Arbeiderpartiet førsteutkast til nytt valgprogram og vi i Småkraftforeninga har tatt en titt på hva dokumentet sier om energipolitikk. Kort fortalt mener vi at dette er ideer som peker i riktig retning for småkraftbransjen, og programutkastet går inn i tradisjonen med at våre største partier i bunn og grunn er positive til småkraft.
Vår nærings bidrag til samfunnet blir anerkjent.
Kun et sted i det 100 sider lange dokumentet finner vi småkraftnæringa nevnt direkte, når det sies at Arbeiderpartiet vil «legge til rette for utbygging av mindre vannkraftprosjekter». Men når AP i tillegg har en målsetning om å skaffe til veie 20 Twh ny kraft innen 2030, er det åpenbart at småkraft – som er blant de beste i klassen til å levere ny energi på kort sikt – må være en del av løsningen. Småkraftaktører står, som mange i AP nok vet, klar til å bidra med om lag 8 TWh de neste årene. Det betinger selvsagt at vi får behandlet konsesjonssøknadene våre innenfor rimelige tidsfrister, men dette synes Arbeiderpartiet å ha ambisjoner for. De skriver at de ønsker å «modernisere energiforvaltningen og sikre effektive og raske konsesjonsprosesser».
«Kraftutbygging i Norge må være tuftet på samfunnskontrakten: Utbygginger må legge igjen verdier lokalt» står det et annet sted i dokumentet, og her er vi selvsagt helt enige med Arbeiderpartiet. 7000 grunneiere drar allerede nytte av inntekter og arbeid fra småkraftutbygging og flere lokale fall-eiere venter på konsesjon for planlagte prosjekter. Videre bidrar dessuten småkraften sterkt til arbeidsplasser i distriktene gjennom en sterk leverandørindustri. Er lokal verdiskaping viktig for Arbeiderpartiet, er småkraften en stor del av løsninga, og dette tror vi faktisk at mange av partiets stortingsrepresentanter har sett med egne øyne når de er ute på reiser, f.eks. på Sør- og Vestlandet.
Hva så med skattepolitikken? Bekymringsfulle ord som «grunnrenteskatt» finner vi ikke nevnt, og programmet har – snarere tvert i mot – tydelige løfter om å «føre en politikk som gir forutsigbarhet for næringslivet og som utløser nye investeringer i fornybar kraftproduksjon». Et annet sted står det at de vil «sikre forutsigbarhet og stabilitet i rammebetingelser for utvikling av energisektoren».
Dersom dette blir politikken som Arbeiderpartiet vedtar til slutt – og etterpå følger opp i praktisk politikk – så vil dette være bra for småkraftnæringa. Vi anser dette som et ønske om å føre en forutsigbar politikk som sikrer rimelige rammevilkår for bransjen, og programforslaget adresserer de riktige utfordringene. Mellom linjene aner vi en anerkjennelse av småkraftens viktige bidrag, både for omstillingen til fornybarsamfunnet og for distriktspolitikk.
Knut Olav Tveit, daglig leder i Småkraftforeninga