Per Sanderud slår Atle Støyva konkurs

(30/09/2019) Ekspertutvalget for vannkraftbeskatning ønsker å innføre grunnrenteskatt på småkraftverk. Da går bonde Atle Støyva og naboene hans som er eiere i Byrkjelo kraft As konkurs.

Utvalgsleder Per Sanderud sjokkerte en hel småkraftbransje da han i dag la frem rapporten fra ekspertutvalget som vurderer vannkraftbeskatningen. Utalget ønsker å innføre grunnrentebeskatning på all kraft over 1500 kVa installert effekt. I dag er grensen på 10000 kVa noe som betyr at småkraften i praksis er unntatt.

Atle Støyva må se livvserket Byrkjelo Kraft AS går konkurs dersom Kraftskatteutvalgets innstilling blir stående.

For Byrkjelo kraft as i Byrkjelo i Gloppen i Sogn og Fjordane betyr dette kroken på døra. I dag har dette kraftverket en skattesats på 38 prosent. Med grunnrenteskatt blir skatten på 132 prosent.

-Da er det slutt for oss grunneeierne som etablerte kraftverk på egen eiendom. Selskapet overlever ikke en så høy skattesats. Dte sier seg selv. Vi går konkurs og selskapet må selges med tap både for oss og banken, sier  bonde Atle Støyva som sammen med et par titalls andre lokale grunneiere eier Byrkjelo Kraft AS.

Småkraftforeningas Knut Olav Tveit bekrefter at utvalgets innstilling vil bety slutten for veldig mange av landets småkraftverk.

-Bransjen har ikke økonomi til dette. Her blir det store økonomiske problemer og konkursras i hele bransjen. Resultatet blir at kraftverk må selges med tap for banker og investorer. I tillegg betyr det at utbygging av nye verk stilles i bero av mange utbyggere, sier daglig leder Knut Olav Tveit i Småkraftforeninga.

Småkraftforeninga kommer tilbake med mer om denne saken etter hvert.

 

Foto: Småkraftveteran Atle Støyva er grunder i Byrkjelo Kraft ASSmåkraftforeninga
Rådhusgata 17, 0158 Oslo

E-post: post@smakraftforeninga.no
Telefon 99 08 08 78

Blog Blog Blog Blog